AMSTERDAM – Hoewel overgewicht zeker de nodige nadelen met zich meebrengt, heeft het in ieder geval één voordeel: oudere vrouwen die bovengemiddeld veel wegen zouden aanzienlijk minder last hebben van rimpels.

Hoewel vollere vrouwen gedurende hun jonge jaren vaak ouder ogen dan hun slankere equivalenten, verandert dit door de bank genomen wanneer vrouwen de leeftijd van 54 bereiken. Zwaardere dames zouden er vanaf dan gemiddeld genomen jeugdiger uitzien dan vrouwen die minder extra kilo’s meetorsen.

Dat is gebleken uit onderzoek van de Case Western Reserve School of Medicine, Cleveland, waarover verschillende media zondag berichten.

Tweelingen

Om tot de conclusie te komen volgden de onderzoekers 65 tweelingparen gedurende een groot deel van hun leven. Hieruit bleek dat alle deelnemers tijdens het ouder worden te maken kregen met een verlaagde aanmaak van collageen: het stofje dat de huis soepel en vitaal houdt.

De afbraak van collageen leidt in principe tot een oudere, meer gerimpelde huid, maar oudere dames bleken dit gebrek op te vullen met vet. “Hoewel overgewicht de huid kwetsbaarder maakt voor beschadigingen, helpt het wel de vorming van rimpels maskeren”, aldus een van de onderzoekers tegen The Frisky.

De resultaten van de studie zijn deze maand opgenomen in de Archives of Dermatology Journal.