RIJSWIJK - Tweede kerstdag was ook dit jaar voor veel Nederlanders een dag om naar een woonboulevard of (andere) attractie te gaan. Woonboulevard Alexandrium in Rotterdam, waaraan zestig winkels liggen, trok zaterdag rond de 7500 mensen.

Dat is ongeveer net zoveel als vorig jaar op tweede kerstdag, zei een woordvoerder.

Het woonwarenhuis Ikea meldde een ''heel drukke dag'' bij elf van de twaalf vestigingen die open waren. Vooral in Breda, waar Ikea aan een woonboulevard ligt, waren veel bezoekers ''Daar waren veel Belgen'', aldus een woordvoerder. Het concern kon geen bezoekersaantallen geven.

Blijdorp

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam schatte zaterdag zesduizend tot zevenduizend bezoekers binnen de hekken te hebben gehad. ''Niet uitzonderlijk voor een tweede kerstdag'', aldus een woordvoerder.

De Efteling in Kaatsheuvel was beide kerstdagen open. De attractie is tevreden over de bezoekersaantallen, die het overigens niet prijsgeeft. Maar van een enorme drukte was geen sprake. ''Ik denk dat het iets rustiger was dan vorig jaar'', zei een woordvoerder. De attractie kijkt verwachtingsvol uit naar zondag, de 'derde kerstdag'.

Het Dolfinarium in Harderwijk was dit jaar voor het eerst beide kerstdagen open. Eerste kerstdag viel wat tegen, maar op tweede kerstdag was van een 'dip' in bezoekersaantallen als gevolg van de economische neergang niets te merken, aldus een zegsman. De attractie is onderdeel van een beursgenoteerd bedrijf en verstrekt om die reden geen cijfers.