AMSTERDAM - Zoeten geuren die doen denken aan verse cake, toetjes en snoep worden getipt als dé grote parfumtrend voor 2010. Ook houtnoten in vrouwengeuren worden een hit, aldus trendwatchers.

In de Pierce Mattie Trend Forecast Volume III (via Cosmetics Design Europe), deden parfumeurs Pierre-Constantin Gueros en Kevin J Verspoor hun voorspelling. Toch denken de twee neuzen niet dat de zoete trend een lang leven is beschoren, want ook de smaak van consumenten verandert.

Naast de zoete trend, is de opkomst van uniseksgeuren ook niet meer te stoppen, zo denken Gueris en Verspoor: “Houtnoten zullen niet meer alleen in mannelijke geurfamilies worden gebruikt.”

Klassieke geuren

Ook verwachten de parfumeurs dat klassieke geuren weer een opleving krijgen, nu er weer meer een hang naar het verleden is. Zo herlanceert het Londense geurenhuis Grossmith enkele klassiekers. Het bedrijf stamt uit 1835 en floreerde in de jaren twintig. De laatste dertig jaar heeft het geen nieuwe parfums uitgebracht.

De klassieke geuren worden nu echter opnieuw op de markt gebracht, nu nog zeer exclusief in Engeland, maar er zijn plannen om de geuren internationaal te verspreiden.

Witte bloemen

Ook zijn het volgens Gueros en Verspoor oude ingrediënten die een comeback maken, zoals witte bloemen. Die werden vaak geassocieerd met zware geuren. De witte bloem wordt nu gebruikt om sensuele, frisse geuren te creëren. Ook de iris wordt weer steeds vaker gebruikt in de moderne geurenmarkt.

Een laatste trend uit het trendrapport is de groene stroming, waarbij niet alleen maar natuurlijke ingrediënten worden gebruikt, maar de geuren ook geïnspireerd worden op gras en bladeren.