AMSTERDAM – Scholieren in Frankrijk vechten momenteel voor hun ‘recht’ op sexy kleding. Enkele scholen voerden er onlangs nieuwe regels in die onder meer korte rokjes en heupbroeken verbant van het schoolplein.

De Franse jeugd zou al zo geseksualiseerd zijn dat ze de nieuwe regelgeving gewoonweg niet pikken. De Britse krant The Independent meldt dan ook dat op verschillende scholen protestacties georganiseerd worden.

Op het Lycée Geoffroy-Saint-Hilaire in Essonne hebben leerlingen uit protest twee dagen schaars gekleed rondgelopen en scholieren van het Lycée Condorcet d'Arcachon in Gironde gingen ervoor de straat op. “We zijn op school, we willen ons niet voelen alsof we in de gevangenis zitten”, aldus één van hen.

300

Vorige week overtuigde een meisje 300 van de 2100 studenten om gekleed ‘in strijd met de nieuwe voorschriften’ naar school te komen. Daar bleken wel consequenties aan te zitten: het meisje zat na afloop drie dagen verplicht thuis.

In Versaille pakken ze het anders aan. Aan het Lycée Saint-Jean-Hulst in Versailles krijgen meisjes die te bloot op school komen overalls om te dragen. Dit moet hen ontmoedigen nogmaals in strijd met de kledingvoorschriften naar school te komen.

Pedofielen

De nieuwe reglementen zouden ingevoerd zijn om pedofielen van het schoolplein te weren, maar ook het in toom houden van studenten blijkt een belangrijk doel. Studenten van de Geoffroy-Saint-Hilaire zou om die reden zelfs een verbod boven het hoofd hangen dat contact tussen koppels tegengaat. De scholieren hebben echter al aangegeven dat wanneer het verbod ingevoerd wordt, ze daartegen zullen protesteren middels ‘een dag zoenen’.