AMSTERDAM – Bijna twee derde (63 procent) van de Nederlandse vrijgezellen wil het liefst een date met kerst. Dat blijkt uit het jaarlijkse kerstonderzoek van Lexa. Als meest foute cadeau worden overgebleven spullen uit het kerstpakket opgegeven.

De singles uit dit onderzoek zijn vrij duidelijk als het gaat om wat zij het meest foute kerstcadeau vinden. De zogenaamde restjes uit een kerstpakket staan hierbij op nummer 1.

Verder is het minimaal punten scoren met lelijke sjaals of stropdassen en ook functionele cadeaus als sokken en huishoudelijke spullen bungelen onderaan het populariteitslijstje.

Favoriet

Een ruime meerderheid van de singles, maar liefst 63 procent, wil het liefst een leuke date als kerstcadeau. Traditionele cadeaus zoals sieraden of luxe lingerie zijn uit. In opkomst is de ‘belevenisbon’. Hiermee kun je iemand bijvoorbeeld een dagje sauna of workshop golfsurfen cadeau doen.

Je hebt hem of haar pas net leren kennen en nu is het kerst. De tijd van lekker eten, gezelligheid en cadeautjes. Over de vraag of de nieuwe vlam ook al een cadeautje moet krijgen, verschillen de meningen. Ruim 37 procent geeft een persoonlijk cadeau waar lang over nagedacht is. Daarentegen vindt ruim 36 procent het werkelijk onzin om een kersverse date al een kerstcadeau te geven.

Niet teveel

Als er dan al kerstcadeaus worden gekocht, mogen ze dit jaar niet teveel kosten. Ruim 35 procent van de deelnemers aan de enquête geeft nog geen 25 euro uit aan kerstcadeaus dit jaar. Een kwart geeft dit jaar maximaal 50 euro uit.

Opvallend: ruim een achtste van de singles geeft liever geld uit in de kroeg dan dat ze een kerstcadeau koopt.

2010

De meerderheid van de singles gaat in 2010 op zoek naar een leuke date. Bijna de helft van de singles verwacht tijdens het uitgaan een leuke man of vrouw tegen te komen. Ook online daten blijft populair in 2010: ruim 25 procent van de singles die nog niet actief is op een datingsite, zegt hier in het nieuwe jaar verandering in te brengen. Een kwart van de respondenten is happy single en gaat niet actief op zoek naar een vriend(in).

Datingsite Lexa.nl heeft haar kerstonderzoek dit jaar in samenwerking met MSN.nl gehouden. Ruim 4.000 MSN-bezoekers gaven onder andere aan wat zij als single het liefste doen tijdens de feestdagen.