AMSTERDAM – De chemicaliën in make-up zijn zeer gevaarlijk voor met name jonge meisjes. Tot die conclusie komt de Amerikaanse Environmental Working Group na eigen onderzoek.

Meiden beginnen vaak in hun tienerjaren al met make-up, maar kunnen daar volgens de Environmental Working Group (EWG) beter pas mee beginnen als hun hersenen en hun lichaam volledig ontwikkeld zijn. Een nog groeiend lijf zou namelijk extra vatbaar zijn voor de risico’s van make-up.

Risico's die volgens het informatiecentrum niet mis zijn. De EWG waarschuwt voor onder meer een vergrote kans op kanker, onvruchtbaarheid en ernstige verstoring van de hormoonbalans. Ook een vervroegde puberteit en depressies zouden tot de gevaren behoren.

Lab

De EWG komt met het rapport na labonderzoeken waarvoor meisjes tussen de 14 en 19 jaar werden getest op de aanwezigheid van chemicaliën, zoals musk en parabenen. Hoewel niet bekend gemaakt is hoeveel meisjes precies getest zijn, laat het instituut wel weten dat dit soort stofjes bij alle meisjes gevonden zijn. 

Uit de studie bleek eveneens dat jonge meiden dagelijks gemiddeld 17 verschillende cosmeticaproducten gebruiken. Volwassen vrouwen houden het gemiddeld bij 13.

De EWG is volgens de Britse krant The Sun de eerste die onderzoek heeft gedaan naar de effecten van make-up op tienermeisjes.