AMSTERDAM - Tienerjongens gebruiken steeds meer dieetpillen, gaan vaker onder de zonnebank en kiezen vaker voor het volledig ontharen van hun lichaam. Zij zouden bovendien minder gevoelig zijn voor de risico’s van dergelijke behandelingen.

Dat is gebleken uit onderzoek van de Amerikaanse Baylor Universiteit.

Dokter Jay Yoo, verantwoordelijk voor het onderzoek, onderzocht hiervoor 155 jongens met een gemiddelde leeftijd van 14,3 jaar. De jongens zaten op zeven verschillende scholen in het oosten van Amerika, aldus Science Daily dinsdag.

Gepest

Uit de studie kwam naar voren dat jongens tussen de 12 en 17 jaar zich met name druk maken over hun huid. De kwaliteit en de kleur van de huid zouden steeds meer gelden als statussymbool. Jongens worden hierin sterk beïnvloed door vrienden.

“Je wordt gepest als je er anders uitziet dan de rest. Jongens met acne worden hier heel erg onzeker van. Er zijn natuurlijk culturele uiterlijke verschillen, maar een egale huid is gewenst bij iedereen”, vertelt Yoo.

Zonnebankgebruik is onder jongens om die reden populairder geworden, waarmee het aantal gevallen van huidkanker onder deze groep drastisch is toegenomen.

Ook risicovolle dieetpillen vinden gretiger aftrek en steeds meer schoonheidssalons zouden met hun marketing inzetten op jonge jongens. Gevaarlijk meent Yoo, omdat de doelgroep zich nog niet bewust is van de risico's en nog zoekt naar een norm.

Tieners

Yoo is een van de weinigen die onderzoek heeft gedaan naar tieners en hun perceptie van uiterlijk en hij ziet er dan ook duidelijk het belang van in. “In de tienerjaren ontwikkelen mensen hun gewoonten qua winkelen en uiterlijke verzorging. Iemand die in deze tijd slechte gewoonten ontwikkelt, zal dit ook in zijn volwassen leven blijven doen”, aldus Yoo

Het onderzoek, dat door de International Textiles and Apparel Association werd bekroond met de award voor Beste Studie in de categorie Sociaal, zal nog worden opgenomen in het Amerikaanse vakblad Adolescence.