AMSTERDAM - Op dit moment zijn stylistes helemaal hot. Iedereen wil een stylist zijn, een stylist zien en een stylist hebben. Dat signaleert althans de Times Online.

Er zijn al veel trends geweest in vrouwenberoepen. In de jaren ‘50 wilde iedereen stewardess zijn, in de jaren ‘60 wilden alle vrouwen model worden en de jaren ‘70 waren voor de muziekindustrie.

Zakenvrouw was het beroep in de jaren ‘80 en de PR-sector in de jaren ‘90. Anno 2009 blijken vrouwen met name warm te lopen voor een baan als stylist.

Verdubbeld

De trend blijkt vooral uit de vele inschrijvingen voor de richting stylist aan de London College of Fashion. Die zijn zo ongeveer verdubbeld.

Ook toont de trend zich in computerspelletjes zoals ‘Style Boutique’ van Nintendo, waarin de speler in een winkel werkt en collecties verkoopt aan de klant. Het aantal iPhone-toepassingen waarin stylistes hun modegevoel kunnen tonen, nemen eveneens in aantallen toe.

Complete persoon

Acteurs en muzikanten worden ook niet langer meer alleen beoordeeld op hun acteer- of muziekprestaties, maar dienen eveneens leuk voor de dag te komen. De complete persoon is belangrijk, dus ook wat hij of zij draagt.

Door de drukke tijdschema’s hebben ze zelf echter geen tijd om hun outfit samen te stellen. Daar komt de styliste dan bij kijken, die op haar manier zo ook de nodige aandacht genereert en het risico loopt zelf minstens zo beroemd en berucht te worden, aldus de Times maandag.

Succesvol

De bekendste onder de stylistes is de Amerikaanse Rachel Zoe. Onder haar klanten rekent ze onder meer sterren als Nicole Richie en Lindsay Lohan. ‘The Rachel Zoe Project’ is een succesvolle documentaire over haar werk en verwacht wordt dat ook de eerste kledingcollectie van Zoe niet lang op zich zal laten wachten.

De Britse bekende styliste Cheryl Konteh, die onder andere Angelina Jolie, Kate Winslet en Kylie Minogue kleedt, doet het minstens zo goed als Rachel Zoe. Haar persoonlijke trainingen, therapieën, voedings- en levenscoaching hebben ertoe geleid dat ze nu 776 euro kan vragen. Per halve dag.

Of Maik de Boer, Bastiaan van Schaik, Thijs Willekes, Dyanne Beekman en Danie Bles ook zoveel verdienen is niet bekend. Gezien hun huidige populariteit kan echter wel vastgesteld worden dat het stylistenvak ook in Nederland beslist geen windeieren legt.