AMSTERDAM – Krullend haar steil maken of andersom zou in de nabije toekomst zomaar kunnen zonder föhn of chemicaliën. Dat beweren althans Britse onderzoekers die het gen voor krullen ontdekt hebben.

Van het desbetreffende trichohyalin-gen was al bekend dat het een rol speelt in de vorming van haarfollikels, maar de onderzoekers van het medische onderzoeksinstituut in Queensland hebben nu ook vastgesteld dat dit gen bepaalt of een persoon krullend of steil haar heeft.

De ontdekking is van belang voor DNA-onderzoeken binnen het strafrecht, maar kan er ook voor zorgen dat het in de toekomst eenvoudiger wordt om een ander kapsel te creëren.

Theorie

De onderzoekers kwamen tot de ontdekking door data te bestuderen afkomstig van zo’n 5000 tweelingen, die gevolgd zijn over een periode van 30 jaar.

“We hebben over dit menselijke kenmerk een enorme hoeveelheid informatie bestudeerd”, vertelt hoofdonderzoeker Nick Martin aan de Telegraph. “En in theorie kunnen we nieuwe manieren gaan ontwikkelen om krullend haar steil te maken of andersom, zonder het haar zelf te behandelen.”

Martin laat weten dat dit als voornaamste doel van het onderzoek gezien wordt en dat hij hierover in januari om de tafel gaat zitten met een ‘groot cosmetisch bedrijf’ dat zetelt in Parijs.

Vooralsnog wordt ingezet op een variatie op dit gen dat aminozuren in de oorspronkelijke versie verandert en daarmee het haar wijzigt. De onderzoekers gaan er vanuit dat het product uiteindelijk in pil-vorm op de markt zal komen.

Europa

Het onderzoek zegt enkel iets over mensen van Europese afkomst. Voor deze groep geldt dat 45 procent steil haar heeft, 40 procent golvend en 15 procent krullend.

Het onderzoek zal opgenomen worden in the American Journal of Human Genetics.