AMSTERDAM – Een derde van de vrouwen boven de 25 jaar lijdt tegenwoordig aan haarverlies. Experts menen dat de obsessie voor een slank figuur, en bijbehorende stress, hiervoor een belangrijke oorzaak is.

De collectieve obsessie voor dunne lichamen zou ervoor zorgen dat vrouwen minder eten waardoor ze niet de noodzakelijke voedingstoffen binnenkrijgen.

Omdat andere delen van het lichaam hoger op het prioriteitenlijstje staan, krijgt het haar alleen bouwstoffen als er een overschot is. Bij gebrek aan voldoende goede stoffen gaat de kwaliteit van het haar achteruit: het wordt dunner en kan zelfs uitvallen.  

“We leiden allemaal een emotioneel stressvol bestaan en we eten minder goed dan vorige generaties”, laat haar- en schedelspecialist Sara Allison weten aan de Daily Mail. “De druk die vrouwen opgelegd wordt om slank te blijven leidt er uiteindelijk toe dat ze onvoldoende van de benodigde voedingsstoffen binnen krijgen, of ze eten het verkeerde voedsel.”

Schaamte

Een Britse rondvraag onder 3000 vrouwen, geïnitieerd door vitaminefabrikant Vitabiotics Wellwoman Tricologic, toont aan dat 37 procent van de vrouwen tot op zekere hoogte problemen ervaart met dunner wordend haar.

Bijna alle ondervraagde dames zeggen dit een reden te vinden voor schaamte.

“In de Westerse cultuur staat haar gelijk aan vrouwelijkheid, jeugdigheid en sex-appeal”, aldus psychologe Linda Papadopoulos. “Je haar verliezen leidt onvermijdelijk tot nog meer stress.”