NIJMEGEN - Homo-organisatie COC Nederland wil van het Lesbian Festival een landelijk en jaarlijks terugkerend evenement maken. De organisatie wil daar ook structureel geld voor uittrekken. Dat heeft vicevoorzitter Vera Bergkamp zondag gemeld.

Het is de bedoeling dat het festival ieder jaar door een andere regio van het COC wordt georganiseerd. Het initiatief voor een Lesbian Festival ontstond een paar jaar geleden in Amsterdam, dat het evenement tweemaal organiseerde.

In januari 2010 vindt het feest voor vrouwen die van vrouwen houden voor de tweede maal in Nijmegen plaats. Bergkamp wil het evenement echter een meer structureel karakter geven. Voor de vijfde editie in 2011 heeft de regio Midden-Nederland zich al gemeld.

Drie dagen

Het Lesbian Festival duurt drie dagen en bestaat uit culturele evenementen, politieke debatten en feesten.

"Het hele jaar door worden er grote homofestivals gehouden'', legt Bergkamp uit. "De Gay Pride, Roze Zaterdag. Maar de homoseksuele en biseksuele vrouwen komen er meestal erg bekaaid van af. Die onderdelen zijn er heel marginaal bij geharkt en staan altijd in de schaduw van de evenementen voor homo's.''

Daarom vindt de vicevoorzitter van het COC het belangrijk dat er ook een vast festival voor lesbiennes komt. Het festival, dat plaatsvindt van 15 tot en met 17 januari, wordt dit jaar vooral gefinancierd door de gemeente Nijmegen en het COC Nijmegen.