AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Salicylzuur.

December staat op Cosmopinie in het teken van exfolieren. Producten kunnen worden onderverdeeld in mechanische exfolianten en chemische exfolianten. Een chemische exfoliant is salicylzuur.

Salicylzuur is een Beta Hydroxy Acid, oftewel BHA, een chemische exfoliant. 'Chemisch' wil zeggen dat de zuren niet werken door dode huidcellen weg te scrubben, maar door dode huidcellen middels een scheikundige reactie los te weken.

Op het ingrediëntenlijst kom je deze BHA tegen als salicylzuur / salicylic acid. Maar let op: wanneer er BHA in de INCI-lijst staat vermeld wordt een andere stof bedoeld.

Puistjes

Net als AHA's werken BHA's door de zogenaamde 'lijm' die de huidcellen bij elkaar houdt op te lossen. Hierdoor komen de dode huidcellen aan het oppervlak los.

Het voordeel van BHA ten opzichte van AHA's is dat het salicylzuur vet-oplosbaar is en dus ook de poriën kan binnendringen. Op die manier kan het meeeters en puistjes helpen voorkomen. Salicylzuur is om die reden een populair ingrediënt in middeltjes tegen onzuiverheden.

PH-waarde

Let wel, BHA's functioneren alleen als exfoliant bij een pH-waarde tussen 3 en 4. Een product dat salicylzuur bevat is dus niet per definitie werkzaam.

Een effectieve concentratie salicylzuur ligt tussen de 0,5 en 2 procent. Hogere concentraties (vanaf 8 procent) worden wel gebruikt voor het behandelen van wratten, maar zijn niet aan te raden voor de tere (gezichts)huid.

Gerecenseerde producten met salicylzuur:

Clinique Mild Clarifying Lotion – beoordeling: 4.4 uit 5

Paula's Choice 1% Beta Hydroxy Acid gel – beoordeling: 4.1 uit 5

Nivea Young Bye-bye spot! SOS stick – beoordeling: 2.1 uit 5

La Roche Posay Effaclar K renoverende verzorging- beoordeling: 3.6 uit 5