AMSTERDAM - Het mannendecolleté is prominent aanwezig in de modewereld. Zowel in het straatbeeld als op de catwalk is de trend, waarbij mannen een deel van hun borstkas tonen door laag uitgesneden shirts te dragen, veelvuldig te zien.

Op de catwalk bij de verschillende ontwerpers was het decolleté voor de man in overvloed te zien. Shirts en blouses tot het midden van de borstkas waren groots vertegenwoordigd op de runway.  

Vooral bij de ontwerpers Yigal Azrouël en Michael Bastian gingen de mannendecolletés vaak de catwalk over. De lage halzen zijn sinds de jaren ’70, John Travolta Saturday Night Fever, niet meer zo prominent aanwezig geweest, aldus de Wall Street Journal vrijdag.

Gespierde mannen

De Amerikaanse ontwerper Michael Bastian verklaart aan New York Magazine: “De trend is ontstaan doordat de mannelijke modellen van tegenwoordig een stuk gespierder zijn dan de eerdere dunne androgyne modellen. De man die ook echt een gespierde borstkas heeft wil deze ook eerder laten zien.”

Een tweede, opvallende trend wordt door het mannendecolleté extra onderstreept: steeds meer designers kiezen voor kleding die eigenlijk geen kleding is. Modellen in slipjes in plaats van broeken, beha’s in plaats van shirts en nu dus laag uitgesneden shirts voor mannen.