AMSTERDAM - Bezoekers van homosauna's en homofeesten krijgen gratis condooms en glijmiddel. Vijf homo-uitgaansgelegenheden in Amsterdam worden vanaf dinsdag voorzien van de gratis condooms.

In de loop van volgend jaar volgen er meer, zo maakt het Aids Fonds dinsdag, op Wereld Aids Dag, bekend. Het fonds wil dat op den duur in alle homo-ontmoetingsplaatsen gratis condooms worden verstrekt.

Dertig procent van de homoseksuele mannen lukt het niet om een halfjaar geen onveilige seks te hebben, meldt het Aids Fonds. Tweederde van de Nederlanders met hiv heeft het virus opgelopen via homoseksueel contact. De campagne is bedoeld om de mannen die het meeste risico lopen te beschermen. Wel wordt benadrukt dat mannen eigenlijk altijd zelf een condoom op zak moeten hebben.

Glijmiddel

Bij iedere condoom wordt een zakje glijmiddel geleverd. Bij anale seks zonder glijmiddel is de kans dat het condoom scheurt acht keer groter dan met glijmiddel.

Het condoomprogramma van het Aids Fonds, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de GGD en homoinstituut Schorer, duurt vijf jaar en kost 350 duizend euro. De uitbaters leveren ook een bijdrage in de kosten. Zij moeten er ook op toezien dat de voorraad condooms op peil blijft.