AMSTERDAM – Vrouwen die zich geregeld ondersprenkelen met Chanel no. 5 zouden de meeste kans hebben een man aan de haak te slaan. Maar liefst een op de tien dames zegt althans haar droomman gevonden te hebben toen zij het iconische luchtje droeg.

Be Delicious van DKNY heeft daarna het vaakst succes, op de voet gevolgd door Ghost. Eternity for Woman (Calvin Klein) en Hugo Woman (Hugo Boss) maken de top-5 van meest verleidelijke parfums compleet.

Dat is gebleken uit een Britse rondvraag onder 3000 dames, die werd geïnitieerd door drogisterijketen Superdrug.

Dimensie

“Parfum is altijd al een sfeermaker geweest en vrouwen gebruiken het al jaren om een extra dimensie toe te voegen aan hun voorkomen, een soort mysterie te creëren”, aldus Steve Jebson van Superdrug dinsdag tegen de Daily Mail.

Dat de dames hiermee succes hebben, blijkt wel: zo’n 85 procent zegt wel eens door een man gecomplimenteerd te zijn met haar parfumkeuze, tweederde trok hiermee zelfs de aandacht van een toevallige passant.

De gemiddelde vrouw zegt zelfs ongeveer zes dates te danken te hebben aan haar parfum.

Kenmerkend

Het leeuwendeel van de ondervraagden (82 procent) vindt een luchtje tijdens het daten essentieel. Een op de vijf heeft zelfs een speciaal luchtje dat alleen uit het badkamerkastje tevoorschijn komt als er gescoord moet worden.

Ruim de helft van de vrouwen zegt het belangrijk te vinden één vaste parfum te hebben die kenmerkend is voor wie ze zijn. 

Mis

Helaas gaat het ook wel eens mis: ruim een op de tien vrouwen (12 procent) heeft wel eens te horen gekregen dat hun parfum verschrikkelijk ruikt.

Top-20 meest verleidelijke parfums: 

1. Chanel No 5 by Chanel
2. Be Delicious by DKNY
3. Ghost by Ghost
4. Eternity for Women by Calvin Klein
5. Hugo Woman by Hugo
6. Classique by Jean Paul Gaultier
7. Cool Water Women by Davidoff
8. Angel by Thierry Mugler
9. Anais Anais by Cacharel
10. Obsession by Calvin Klein
11. Touch of Pink by Lacoste
12. DKNY Delicious Night
13. Miss Dior Cherie by Christian Dior
14. 212 Sexy for Women by Carolina Herrera
15. Diamonds by Emporio Armani
16. Cerutti by 1881
17. Classic She by Emporio Armani
18. Daisy by Marc Jacobs
19. Pure Poison for Women by Christian Dior
20. Prada by Prada