AMSTERDAM - Een rechtbank in Parijs heeft eBay meer dan 1,7 miljoen euro boete opgelegd omdat ze een bevel hebben genegeerd. De veilingsite mocht geen producten van het Franse luxemerk Louis Vuitton meer verhandelen, maar heeft dat onvoldoende tegengehouden.

De boete is opgelegd nadat de rechtbank besloten had dat eBay niet genoeg had gedaan om te voorkomen dat toch Louis Vuitton-producten op de site belandden. De website had in 2008 een verbod gekregen nadat bleek dat ze verkoop van dergelijke producten hadden toegestaan. 

De rechtbank oordeelde dat er sindsdien nog altijd meer dan 1300 gevallen zijn geweest waarin gebruikers de cosmetica van Louis Vuitton op de site aanboden, aldus de Guardian dinsdag. 

Dior

Vanzelfsprekend zijn ze bij het Franse bedrijf blij met de uitspraak: “Dit proces is een overwinning in het gevecht om ons recht te behouden van selectieve distributie. Dat verzekert de veiligheid en kwaliteit van producten voor de klanten.”

Moederbedrijf LVMH bezit exclusieve merken zoals Louis Vuitton, Moët Hennessy, Givenchy en Christian Dior.

Hoger beroep

In een verklaring zegt eBay dat de boete ‘buiten proporties’ is en dat ze in hoger beroep gaan. Zij menen dat het verbod op de verkoop van dergelijke producten een handelsbeperking betreft.

LVHM zet de strijd echter onverminderd voort. De volgende op de lijst is Google, omdat ze vinden dat het Amerikaanse internetbedrijf illegaal zoekadvertenties verkoopt met het gebruik van de merknaam van LVHM.