AMSTERDAM – Appeltjes blijken niet alleen goed tegen de dorst, maar zeker ook tegen rimpels. Sterker nog: het zou dé revolutie zijn op antirimpel-gebied. Dat beweren althans Zwitserse onderzoekers.

Het gaat dan met name om een groen appeltje met de ingewikkelde naam PhytoCellTec Malus Domestica. De fruitsoort zou vol zitten met zogenaamde stamcellen die bovendien bovengemiddeld lang goed blijven.

De werking van de PhytoCellTec Malus Domestica werd door de onderzoekers getest door er stukjes uit de Zwitserse appel te snijden. Op de aangesneden plekken vormde het fruit een beschermend laagje, dat voor een groot deel uit stamcellen bestaat.

Oplossing

Deze cellen werden vervolgens in vocht geplaatst en getest. Hieruit bleek dat een oplossing waarin 1 procent appelstamcellen zit, de aanmaak van huidcellen bij mensen met 80 procent verhoogt.

Kraaienpootjes zouden in vier dagen (tweemaal daags smeren) met 8 procent afnemen, en op de langere termijn (vier weken) zelfs met 15 procent. Bovendien zouden ook haarfollikels na toediening van de appelcellen tot vier dagen langer blijven groeien.

Sceptisch

Veelbelovende resultaten volgens de onderzoekers, maar niet iedereen deelt dat enthousiasme. Professor Liam Dolan, verbonden aan de universiteit van Oxford, is tegenover de Daily Mail sceptisch. “Ik zie überhaupt niet in hoe stamcellen afkomstig van planten, een interactie kunnen aangaan met menselijke cellen”, luidt zijn bondige reactie.

Dokter Daniel Schmid, die het onderzoek naar de PhytoCellTec Malus Domestica uitvoerde, blijft echter volharden. Volgens hem toont de studie aan dat het fruit ‘de levensduur van stamcellen in de opperhuidhuidcellen verlengt’.

Niet goedkoop

Hoewel verder onderzoek nodig is, hebben verschillende cosmeticabedrijven de ‘appelcrème’ al in de collectie. Goedkoop zijn ze niet: prijzen beginnen rond de 75 euro en kunnen oplopen tot over de 200.

De resultaten van het onderzoek worden opgenomen in de Journal Of Applied Sciences.