AMSTERDAM - Bastiaan van Schaik gaat koken met modellen. En wie denkt dat er dan alleen groenvoer op de tafel komt, heeft het volgens de stylist mis.

"Modellen koken vet en veel", vat hij samen voor de camera van Novum Nieuws. Van Schaik is alle verhalen over modellen met anorexia zat.

Om te laten zien hoe de modepopjes echt eten, brengt hij een kookboek op de markt. "Topmodellen hebben geen anorexia, ze eten alles."

Verbaasd

Voor 'kokkerellen met modellen' schoof de bekende stylist aan bij een paar van 's werelds mooiste vrouwen. Zij bereidden hun favoriete gerecht voor Van Schaik. "Het zal je verbazen hoe vet en hoe veel de meiden eten. Ik was zelf ook verbaasd."

Van Schaik heeft wel een verklaring voor het verrassende eetgedrag. "Ze moeten wel. Modellen zijn zo druk bezig dat ze juist veel naar binnen moeten proppen om hun werk vol te kunnen houden."

Kritiek

De stylist kreeg veel kritiek over zich heen toen hij als jurylid voor Benelux' Next Top Model een model met maatje 36 een 'plus-size' noemde. Hij raadde haar aan af te vallen, wat door critici opgevat werd als het aanprijzen van anorexia.

Nu aan een gezondheidsboek werken, is dan misschien niet zo slim. "Maar het is niet zo'n boek", verzekert Van Schaik.

Modellen

"Het gaat over de modellen. Zij vertellen hun verhaal, wat ze eten, wat ze doen om knap te blijven, hoe ze hun huid mooi houden."

De kookgeheimen van onder meer Daphne Deckers en Kim Feenstra zijn vanaf april te lezen. Dan moet Van Schaiks kookbundel bij de boekhandels liggen.