AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Mica.

Het maand-thema van november op Cosmopinie is de 'egale basis', oftewel make-up en huidverzorgingsproducten die een egale teint beloven. Een veelgebruikt ingrediënt dat wordt toegevoegd aan poeders, foundations en oogschaduw is mica.

Mica is de verzamelnaam voor een groot aantal glimmende mineralen en betekent ook letterlijk 'glanzend' (PDF). Deze zogenaamde fylosilicaten met een glanzende eigenschap vormt vaak de basis voor cosmetica producten die de huid een glans te geven.

Talk

Je vindt dit ingrediënt terug in zowel minerale make-up als ook de 'traditionele' make-up producten, waarin het ook wel wordt gecombineerd met talk als tweede basisingrediënt.

Eén van de voordelen van mica boven andere poeders is dat deze groep mineralen een zijdeachtige textuur heeft en licht van gewicht is en dus comfortabel draagt op de huid.

Mica heeft over het algemeen een laag gezondheidsrisico, al zullen de effecten wellicht verschillen per samenstelling, gezien mica slechts een verzamelnaam is.

Wie last heeft van een vette huid kan beter kiezen voor producten zonder mica. Niet omdat de mica schadelijk zou zijn, maar om esthetische redenen: het glanzende effect van mica doet een vette huid die toch al glimt vaak geen goed.

Gerecenseerde producten die mica bevatten:

Zoeva 28 Neutral Palette – beoordeling: 4.2 uit 5

Gosh Luxury Giant Sun Powder – beoordling: 4 uit 5

id Bare Minerals foundation – beoordeling: 4.5 uit 5

The Body Shop Cheeck Blush blushercrème – beoordeling: 3.8 uit 5