AMSTERDAM – Ryan Brown, voormalig marketingmanager van Elite, en Lorenzo Martone, strategisch planner en verloofde van ontwerper Marc Jacobs, zijn samen een modellenbureau begonnen. Met modellenwerk zelf zal het echter niet heel veel te maken hebben.

Het bureau, Arc NY, zal modellen gaan helpen hun ambities naast de catwalk te verwezenlijken. Meisjes die eenmaal naam gemaakt hebben in de modewereld worden namelijk nogal eens overstelpt met aanvragen die weinig met hun eigen vak te maken hebben, zoals acteren of zingen.

Het gaat dan volgens Brown en Martone om een heel andere tak van sport waar andere dingen bij komen kijken. Aan de vakkenners de eer hiervoor zorg te gaan dragen.

De Britse Vogue meldt vrijdag dat Brown en Martone toppers als Alessandra Ambrosio, Fernanda Motta en Lydia Hearst vast gaan helpen hun dromen te verwezenlijken.

Behoefte

“We dachten dat er behoefte aan was”, aldus Martone. “ De meisjes zijn immers erg jong en ze worden gebombardeerd met aanvragen en ideeën, en dan hebben ze zelf ook nog dromen. We dachten dat ze wel wat hulp konden gebruiken, met name in de promotie van de ideeën.”

Aan de modellen die graag iets anders willen doen worden wel hoge eisen gesteld. Zo moeten ze ‘grootse dromen hebben’. “Ze moeten een groter plan hebben en een zekere ambitie, voor we toezeggen dat we ze gaan vertegenwoordigen”, aldus Martone.

De reden voor deze hoge lat is dat de beide heren geen zin hebben om ‘mensen alleen maar mooi aan te kleden voor een feestje’.

Koppelen

De hulp die Arc NY gaat bieden bestaat uit het ‘professioneel koppelen’ van cliënten en mensen die de desbetreffende droom daadwerkelijk waar kunnen maken. En succesverhalen zijn er ook al. Sports Illustrated badkledingmodel Julie Henderson richt zich nu bijvoorbeeld op een huidverzorgingslijn, naar voorbeeld van haar opa, en het gezicht van Maybelline, Jessica White, wordt door het duo op weg geholpen in de muziekbusiness.

“Mensen zijn multitaskers, ze vinden het heerlijk om meerdere dingen te doen”, concludeert Martone. “En als je eenmaal hebt begrepen dat het modellenvak een platform is voor entertainment, zijn er heel veel manieren om jezelf uit te drukken.”