AMSTERDAM – Aan controverse rond Bar Refaeli geen gebrek, zo ondervond ook l’Officiel Magazine. Het Nederlandse tijdschrift wist de Israëlische te strikken voor een fotoreportage in haar thuisland, en dat bleef er niet onopgemerkt.

Bar Refaeli valt in de smaak bij jong en oud en de fotoshoot, die plaatsvond in de openlucht van Tel Aviv, trok dan ook onmiddellijk drommen bewonderaars. Hoewel Refaeli geniet van alle aandacht rondom haar persoontje, trok de fotosessie zoveel bekijks dat de straten zowat afgezet moesten worden.

En dan was er al commotie rond de ‘prinses van Israël’, zoals ze er liefkozend genoemd wordt. Refaeli poseerde onlangs namelijk ook al voor kledingmerk Fox, een campagne die niet bij iedereen in de smaak viel. De billboards, waarop Bar schaars gekleed in bed ligt met de locale beroemdheid Noam Tor, leidden bij de vele orthodoxe Joden die het land rijk is tot een storm van protesten.

Kuisere versies

De posters zijn inmiddels vervangen door kuisere versies, maar dat dit de laatste keer is dat Refaeli voor reuring zorgt, lijkt onwaarschijnlijk. Dat zal ongetwijfeld voor een deel voortkomen uit haar persoonlijkheid. (Over de Israëlische dienstplicht zei ze bijvoorbeeld ‘Waarom is het goed om je leven te geven voor je land? Is het niet beter om in New York te wonen?’.) Maar ook het sexy imago van het model, waar ze zo bekend om is, zal de gemoederen voorlopig nog wel bezighouden.

Van alle shoots die ze tot dusver heeft gedaan, poseerde de 24-jarige veruit het vaakst bloot of in bikini. Voor de brunette zelf is dat overigens geen enkel probleem. “Ik ben me bewust van mijn lichaam en ik schaam me nergens voor," laat Bar weten aan het tijdschrift. "Ik denk dat je leert trots te zijn op je lijf als je zoals ik letterlijk opgroeit als model.”

Windeieren

De zelfverzekerde houding legt haar in ieder geval geen windeieren. De ex van Leonardo DiCaprio deed campagnes voor Garnier, Ralph Lauren en Victoria’s Secret en sierde de covers van internationale modemagazines.

Successen die ze aan zichzelf te danken heeft én aan haar moeder, oud-model Tzipi Levine, die nauw betrokken is bij de carrière van Bar en in wie ze een rotsvast vertrouwen heeft: “Mijn moeder weet echt wat het beste voor me is. Ik bewonder haar enorm, ze is sterk maar tegelijkertijd zacht en zorgzaam.”

Tzipi reist haar dochter, die de gehele wereld overvliegt, dan ook trouw achterna maar als het aan Bar ligt is ze het liefst thuis, in Israël. “Het mooiste aan Israël is de diversiteit. Als je van noord naar zuid rijdt verandert het landschap elke tien minuten”, zwijmelt ze. “Er is geen plek op aarde zoals deze.”

De editie van l’Officiel Magazine met het volledige interview en de fotoshoot met Bar ligt nu in de winkel. De fotoreportage is van de hand van Warwick Saint.

Bar Refaeli in l’Officiel Magazine