AMSTERDAM - De komende maanden zullen verschillende Europese plantaardige cosmeticamerken hun productverpakkingen voorzien van een nieuw plantaardig keurmerk: NaTrue.

Wie natuurlijke cosmeticaproducten koopt, gaat ervan uit dat de producten ook daadwerkelijk natuurlijk zijn. Er is echter nog geen wet die bepaalt welke ingrediënten deze cosmeticaproducten mogen bevatten.

Steeds meer merken claimen natuurlijk te zijn, maar hun criteria daarvoor lopen ver uiteen en sommige merken hébben geen criteria.

Normen

Nu is er al een zestal grote keurmerken in Europa, maar ook zij hanteren verschillende normen. Over die normen is al jaren een achterhoedegevecht gaande. Dit werd steeds meer op de spits gedreven door initiatieven die ertoe moesten leiden dat er één Europees keurmerk zou komen - wat er nog steeds niet is.

Om die reden heeft een aantal grote merken de koppen bij elkaar gestoken waaruit (wederom) een nieuw keurmerk is voortgekomen, dat naar inzicht van de betrokkenen aan alle moderne eisen voor plantaardige en biologische cosmetica kan voldoen.

Binnen het NaTrue-keurmerk worden verschillende productcategorieën onderscheiden. Voor elk type product is aangegeven welke ingrediënten zijn toegestaan.

Sterren

De vereisten voor zeep, bijvoorbeeld, zijn anders dan die voor deodorants of parfums. NaTrue kent sterren toe voor de hoeveelheid biologische ingrediënten in het product. Een product kan één, twee of drie sterren krijgen.

3 sterren: Biologische cosmetica, bevatten 100 procent natuurlijke ingrediënten waarvan minimaal 95 procent biologisch geteeld.

2 sterren: Natuurcosmetica met bio-aandeel, bevatten 100 procent natuurlijke ingrediënten waarvan minimaal 70 procent biologisch geteeld.

1 ster: Natuurcosmetica, bevatten 100 procent natuurlijke ingrediënten.

Natuurlijke ingrediënten zijn terug te vinden in de natuur, dus niet synthetisch vervaardigd in een laboratorium. Biologische ingrediënten zijn geteeld zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen.

Bekende merken als Weleda en dr. Hauschka gaan het nieuwe keurmerk de komende maanden doorvoeren.