NIJMEGEN - Wie nog op zoek is naar een origineel cadeau voor de decembermaand, zou eens kunnen denken aan de bundel De openhartige juffrouw. Erotische verhalen uit de Verlichting.

Het boekje bevat onverbloemde, oud-Hollandse seksverhalen en is voorzien van erotische prenten en gravures uit het Prentenkabinet van het Rijksmuseum.

Cultuurhistorica Inger Leemans van de Radboud Universiteit Nijmegen en literatuurhistoricus Ton van Strien van de Vrije Universiteit Amsterdam stelden de bundel samen. Dichter Han van der Vegt 'hertaalde' de teksten in modern Nederlands.

Leemans geldt als een autoriteit op het gebied van oud-Hollandse seksverhalen en promoveerde in 2002 ook op een proefschrift over pornografie in de zeventiende eeuw. Volgens haar was de eeuw van de Verlichting in de Nederlandse republiek 'opvallend vrijmoedig, boers en brutaal.'

Haagse salondame

Titelverhaal De openhartige juffrouw gaat over een Amsterdamse hoer die haar dagelijks werk belicht. Een ander verhaal in de bundel geeft een kijkje in het geheime leven van Haagse salondames.

Van de Oranjes uit vorige eeuwen is bekend dat ze nogal losbandig waren. Het verhaal 'Het gestoorde neukpartijtje van Willem de Vijfde' bevestigt dat beeld weer eens. De bundel is te koop in de boekhandel.