AMSTERDAM - Het huwelijk staat hoog aangeschreven bij de jeugd. Driekwart van de jongeren wil trouwen. Toch is het aantal huwelijken dat in de eerste negen maanden van 2009 is gesloten lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) woensdag bekendmaakte.

Dat er minder huwelijken zijn voltrokken, komt volgens het CBS door de economische crisis.

Van jongeren die samenwonen wil twee derde trouwen, maar zij blijven het jawoord voor zich uit schuiven, aldus de statistieken.

Door dat uitstelgedrag groeit de groep ongetrouwde ouders. De helft van de eerstgeborenen komt buiten het huwelijk ter wereld.

Scheiden

Het CBS-onderzoek naar relatie en gezinsvorming vindt iedere vijf jaar plaats. Uit het woensdag verschenen rapport blijkt ook dat stellen vaker besluiten te scheiden en dat daardoor de groep alleenstaanden en eenoudergezinnen groter wordt.

Een kwart van de relaties loopt op de klippen, omdat er een ander in het spel is. Een reden die twee op de tien gescheiden vrouwen opgeven, zijn verslavingsproblemen of geweld.

Latrelatie

Bij gescheiden vrouwen met kinderen die toch weer een relatie willen aangaan, is volgens het CBS de latrelatie erg populair. Dit is een relatievorm waarin de personen die en relatie hebben, apart van elkaar wonen.

Het zou te maken kunnen hebben met de mogelijke reactie van kinderen op de nieuwe partner, schrijft het CBS.