AMSTERDAM - Ze liep shows voor de grootste merken en stond volgens ingewijden op het punt dé nieuwe muze van Chanel-koning Karl Lagerfeld te worden. Echt gelukkig leek Daul Kim hier echt niet van te worden: het model pleegde vorige week zelfmoord.

Afgelopen donderdag werd de Zuid-Koreaanse dood gevonden in haar Parijse appartement. Hoewel de politie een onderzoek is gestart en een misdrijf niet helemaal uitsluit, wordt de oorzaak van de dood van Daul toch vooral gezocht bij het model zelf.

Het vermoeden dat het om een zelfmoord gaat wordt gesteund door het briefje dat de 20-jarige achterliet. “Ik hoor nergens bij”, schreef ze volgens de Britse Vogue. “En hoe meer ik verkrijg, hoe eenzamer ik me voel.”

Druk

De nieuwste ontwikkeling rondom de gebeurtenis komt echter uit de hoek van The Telegraph. Vrienden van het model hebben aan de krant laten weten dat de druk van het modellenbestaan Daul de das om deed. De modewereld zou voor de Koreaanse te veeleisend en te enerverend geweest zijn.

“Haar agentschap belde haar vaak mobiel, maar ze weigerde voordurend beschikbaar te zijn”, aldus een van hen. En ook een van de opdrachtgevers onderschrijft dat Daul problemen had met de druk: “Ze was een fantastisch model, maar ze zei wel dat ze het soms moeilijk had met het werk.”

Depressie

Een slepende depressie wordt genoemd als tweede reden voor de tragische dood van de Aziatische schoonheid. Daul Kim hield een blog bij (met de opmerkelijke naam I Like to Fork Myself) waarin nu ‘aanwijzingen’ gevonden worden voor de slechte psychische gezondheid van het meisje. Zo schreef ze in augustus: “Ik moet afleren mezelf te vernietigen en zo lelijk te doen tegen mezelf.”

Ook in 2007 waren de schrijfsels niet altijd even vrolijk van aard. Destijds liet ze haar publiek al weten moeite te hebben met haar ‘duale leven’. “Het is verschrikkelijk en eenzaam”, aldus het model. “Kom me alsjeblieft in een andere wereld vergezellen in mijn eenzaamheid.”

Om er niet veel later aan toe te voegen: “Grapje. Het gaat prima met me. Ik ben alleen moe.”

Het laatste berichtje dat ze op haar blog plaatste zou niet veel aanwijzingen herbergen. Behalve dan dat de aanhef luidt: “Zeg hallo tegen het eeuwige.”

Meer

Wanneer de politie meer denkt te weten over de bijzonderheden rondom de dood van Daul Kim is nog niet bekend. Het Franse persbureau AFP heeft zich echter al wel laten ontvallen dat het om een verhanging gaat. Verschillende media melden dat ze gevonden zou zijn door haar vriendje. Hiervan is echter nog niets bevestigd.

Daul Kim 1989 - 2009