AMSTERDAM - Belgische chirurgen hebben met succes een eerste operatie uitgevoerd waarbij een vrouw een inwendige beha kreeg geïmplanteerd.  

De ‘Cup & Up bra’ is een uitvinding van de Israëlische plastische chirurg Eyal Gur. De chirurg meent dat de ingreep voor vrouwen een minder pijnlijk herstel heeft als van een operatie waarbij borstimplantaten worden ingebracht. De borsten blijven ook jarenlang goed op hun plaats zitten.

"Haar borsten zien er heel natuurlijk uit en hebben het voorspelde liftende effect gekregen", zegt Gur over zijn eerste patiënt tegen de Daily Mail. "De vrouw herstelde bovendien erg snel."

De operatie duurde 40 minuten. Volgens Gur betekent de methode niet het einde van de beha, maar is wel bewezen dat ‘met een kleine ingreep het mogelijk is een vrouw een stevige inwendige beha te geven die ze voor de rest van haar leven heeft.'

Siliconen BH

De ingreep is ook goedkoper dan een traditionele borst-lifting die 4 à 5.000 euro kost. De inwendige beha heeft de vorm van een gewone beha, maar is gemaakt uit siliconen. Via een snee van amper een halve centimeter worden de siliconencups onder de borst geplaatst en vervolgens worden de bandjes met een soort schroeven uit titanium aan de ribben gehecht.

Het Israëlische bedrijf Orbix Medical, dat de Cup & Up bra commercialiseert, denkt het product binnen 18 maanden overal in Europa op de markt te hebben als ze groen licht van de EU krijgen. Wanneer hierover besloten wordt, is echter nog niet bekend.