RIJSWIJK - Michelin heeft Nederland nog geen derde driesterrenrestaurant gegeven. Waar culinair Nederland al langere tijd op wacht, is ook dit jaar weer uitgebleven.

Wel krijgt Nederland met Boreas in Heeze er een nieuw tweesterrenrestaurant bij, zo blijkt uit de nieuwe Michelingids die dinsdag is uitgekomen.

Het nieuwe restaurant Ivy in Rotterdam, dat de afgelopen weken door de eetgidsen als de nieuwe lieveling werd beschouwd, heeft de eerste ster binnen. Zo ook restaurant Fred in diezelfde stad. Daar ging bijna het dak eraf.

Amsterdam

Partner Mirjam van Ast van chefkok en eigenaar Fred Mustert kon alleen maar gillen toen zij het nieuws hoorde. Amsterdam telt twee nieuwe eensterrenrestaurants, te weten Vinkeles in het centrum en Le Restaurant in Zuid-West.

Francois Geurdts van restaurant Ivy, die begin dit jaar open ging, kan het bericht nauwelijks geloven. ''Oh ja, oh, ja, echt waar, serieus?', reageert hij als hij het nieuws hoort.

Niven

Andere eerste sterren gingen naar Mijn Keuken in Wouw, Niven in Rijswijk, De Saffraan in Amersfoort, Soigné in Bussum, Wollerich in Sint-Oedenrode, O Mundo in Wageningen en Sonoy in Emmeloord.

Verlies

Opvallend is het verlies van een Michelinster bij 't Raethuys in Wateringen. Verder verloren ook 't Veerhuis in Wolphaartsdijk en In De'n Dillegaard in Nuth hun ster.

De eigenaren van het laatste restaurant gaven dit jaar hun ster terug om een breder publiek te trekken. Het restaurant heet inmiddels Eten bij Michèl.

Draagvlak

Hoofdinspecteur Werner Loens van Michelin meent dat er wel draagvlak is er voor een derde ster in Nederland. Volgens hem loopt de nieuwe driesterrenchef wel ergens rond in Nederland.

''Drie sterren staat voor de reis waard en dat betekent altijd goed en soms wonderbaarlijk goed eten. Aan die constante factor ontbreekt het nog een beetje. Voor drie sterren moet de hele kaart 's middags en 's avonds goed zijn'', aldus Loens.

Trots

Hij stelt dat we met een nieuwe tweede ster voor Boreas weer goed bedeeld zijn in Nederland. ''Met die tweede ster is de basis heel sterk in Nederland. Tien jaar geleden was jullie land nog wanhopig over het gastronomische niveau, nu kunnen jullie trots zijn op het draagvlak.''

Loens is vooral te spreken over de Rotterdamse culinaire aspiraties: ''Rotterdam is een stad waarin veel wordt uitgegaan en waar mensen graag geld uitgeven aan eten."

"De persoonlijke keuken van Ivy en de serieuze ambities van chef Francois Geurdts maakten voor ons de toekenning van een ster gemakkelijk.''