AMSTERDAM – Ruim een op de tien Britten is zich er niet van bewust dat een vrouw zwanger kan raken als er staand gesekst wordt. Een op de vijf (19 procent) gelooft nog altijd dat een vrouw niet vruchtbaar is tijdens haar menstruatie.

Ook een gesprek over seks blijkt voor een deel nog lastig. Een op de drie (37 procent) verzuimt op welk moment ook met de partner te praten over anticonceptie. Voor nog eens een derde (31 procent) is ook de seksuele gezondheid niet bespreekbaar binnen de relatie.

Ruim een kwart geeft toe te verlegen te zijn om vragen te stellen over het onderwerp, maar een veel grotere groep voelt zich er ongemakkelijk onder. Bijna tweederde (62 procent) geeft namelijk aan discussies over seks af te wenden door er grapjes over te maken.

Initiatief

Deze cijfers zijn het resultaat van Brits onderzoek waaraan 2000 mensen tussen de 16 en 50 jaar hebben deelgenomen. Het initiatief voor de studie is genomen door de Britse ministeries voor Gezondheid en voor Kinderen, School en Families.

Uit de studie bleek eveneens dat 17 procent niet weet dat ziekten als genitale wratten en herpes niet behandeld kunnen worden met antibiotica.

Resultaten

“De resultaten van de studie doen geloven dat er sprake is van een gebrek aan kennis en dat dat leidt tot verwarring”, zegt seksuologe Pam Spurr tegen Sky News.  

“Maar ik ben wel opgetogen over het feit dat de langdurige aversie voor praten over seks minder wordt”, zegt ze. “Maar er is nog een lange weg te gaan voor we grapjes bannen en echt open, eerlijk en geïnformeerd over seks kunnen praten.”