AMSTERDAM – Het is een veelgehoord devies: drink veel water, liefst twee liter per dag, want dat is goed voor de huid. Toch lijkt het erop dat het om een fabeltje gaat.

De juiste voeding en goede zonnecrèmes zouden althans veel effectiever zijn. Dat concludeert het Britse voedingscentrum na onderzoek.

“Er zijn erg weinig wetenschappelijke bewijzen die het effect van water op de huid aantonen”, zegt onderzoeker Heather Yuregir tegen de Daily Mail. “En meer of minder water drinken heeft zelfs helemaal geen invloed. Het verbetert de huid niet.”

Goed voedsel en zonbescherming zouden rimpels daarentegen buiten de deur houden. Met name vitamine A, B, C en E houden de huid elastisch, voorkomen veroudering en stimuleren de aanmaak van nieuwe huidcellen.

Gewicht

Dezelfde organisatie publiceerde vorig jaar een onderzoek waaruit bleek dat het drinken van water niet helpt bij het verliezen van gewicht. De toename van welk vocht dan ook, afkomstig uit dranken of uit voedsel, bleek niet van invloed op het figuur.