AMSTERDAM - Een gezond bruin tintje is niet langer meer de trend op het gebied van cosmetica. Een wit snoetje, dat moet het zijn. Dat dicteren althans de catwalks en hordes bleke sterren.

Bij Alexander McQueen werden de gezichten van de modellen bewerkt met een wit, glitterend waasje. Ook John Galliano (voor Dior) stuurde zijn modellen met een bleek gezicht de catwalk op. Wel accentueerde hij de lippen met een donkere kleur. Ontwerper Tim Hamilton smeerde gezicht én lippen wit.

De populaire vampierfilm Twilight helpt de trend met doorbreken. Met Robert Pattinson, de bleke vampierhunk, als boegbeeld. De film is in Amerika zo’n groot succes dat er een ware vampiergekte is uitgebroken.

Maar een porseleinwitte huid is zeker ook het gevolg van de gezondheidshype die gaande is, meldt ook dagblad Spits. Biologisch voedsel is in, zonnebanken zijn uit.

Celebrities

Daarnaast kiezen steeds meer sterren voor een roomwit gelaat. Dita von Teese is al jaren fan van de bleke huid, maar er volgen er meer. Zelfs doorgewinterde zonnebank (en fake tan) liefhebsters als Lindsay Lohan en Chritina Aguilera verruilen het ‘bruin uit een potje’ voor zonnebrandcrèmes.

“Om een porseleinen huid te krijgen moet je de zon zoveel mogelijk vermijden en altijd een crème met beschermingsfactor 15-20 smeren,” adviseert dokter Jensen Yeung, medisch directeur van het huidinstituut van de Universiteit van Toronto.

Voor meer foto's van de vampiertrend, klik hier.