UTRECHT - Vrouwen ondergaan ingrijpende cosmetische operaties en ontwikkelen ernstige eetproblemen omdat de heersende schoonheidscultus hen daartoe dwingt. Deze 'schoonheidsmythe' is een schending van mensenrechten.

Dat beweert althans mensenrechtenjuriste Fleur van Leeuwen. Van Leeuwen promoveert vrijdag aan de Universiteit Utrecht op de praktijk van de VN-mensenrechtenorganisaties.

Volgens de juriste pakken de organisaties de specifieke schending van vrouwenrechten niet of nauwelijks aan. Het Mensenrechtencomité en het Comité inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten van de Verenigde Naties zouden hier volgens haar aandacht aan moeten besteden.

Slank

Volgens de promovenda hebben miljoenen vrouwen in de wereld te maken met de schending van hun rechten. Operaties ondergaan om een slank en vrouwelijk figuur te krijgen, is volgens haar zo'n schending. Maar veel ernstiger zijn zaken als verkrachting, gedwongen prostitutie, huiselijk geweld, genitale verminking en abortussen.

"De VN-mensenrechtenorganisaties onderzoeken nooit of dergelijke zaken voortkomen uit discriminatie van vrouwen. De organen pakken de onderliggende oorzaak van het kwaad niet aan en doen aan symptoombestrijding'', aldus Van Leeuwen.