AMSTERDAM - Het horloge zou zijn langste tijd gehad hebben, denkende aan telefoons waar de tijd ook op afgelezen kan worden, maar niets is minder waar. Horloges blijken, zeker voor de man, een belangrijke accessoire die aan een enorme ontwikkeling onderhevig is.

Design wordt steeds belangrijker en de ontwerpen steeds gekleurder. Twee horloge-experts geven hun visie. "Van klassiek tot kleurig: er kan op dit moment heel veel", zegt Jacques Bäumer, verantwoordelijk voor luxe horlogemerk Raymond Weil.

Alleen onopvallende klokken kunnen niet meer volgens Robert Scheen, horloge-expert bij Jacques Lemans. Dit label richt zich op sportieve, klassieke horloges. Hij ziet dat grotere, opvallende horlogekasten de trend zijn.

“In de horlogemarkt zien we steeds vaker grote wijzerplaten en vierkante horloges met sportieve uitstraling", aldus Scheen. Ook de horlogebanden zijn onderhevig aan trends. Rubberen banden, schakels en extra brede horlogebanden: “En waar vroeger de banden van de horloges bedekt werden met verfijnde hagedissenprint, zien we nu veel krokodil. Een tikje groter allemaal."

Kwalitatief

"In deze crisistijden zien we een hang naar kwaliteitsproducten", voegt Bäumer toe. "Er is op dit moment veel vraag naar kwalitatief hoogwaardige horloges in een goede prijsklasse. Een goed horloge kan een leven lang mee gaan. Daarom is een wat klassieker horloge van een gerenommeerd horlogemerk een slimme investering."

Scheen: "In het buitenland wordt het horloge echt gezien als sieraad. Daar zijn ze ook iets experimenteler. Zo worden er in Nederland nog steeds veel zwarte en witte horloges verkocht, maar zijn kleurige horloges bezig aan een opmars."

Zwak

Vrouwen houden toch van echte dameshorloges en blijven een zwak hebben voor glimmende stenen, zien de experts. "Swarovski kristallen blijven", aldus Scheen.

Jacques Bäumer: "Bij Raymond Weil wordt bij de dameshorloges gewerkt met briljanten op de kast en op de wijzerplaat. Ook zien we de laatste jaren steeds meer rosé goud in plaats van geelgoud. Zeker rond de feestdagen wordt goud meer verkocht. En de Nederlandse vrouw blijft een praktische: de stalen band is populair. Deze is namelijk makkelijker te combineren dan een gekleurde horlogeband."

Perfect

Waar moet een perfect horloge volgens de experts aan voldoen? Voor echte horlogeliefhebbers is het mechanische horloge een must. Deze volgt de beweging van de pols en werkt zonder batterij.

De techniek hiervan is volgens beide heren intrigerend en vindt vooral onder mannen veel bijval. Nog veel belangrijker volgens Bäumer: "Het ideale horloge is tijdloos en past bij je persoonlijkheid."