AMSTERDAM – De eerste editie verschijnt pas komende lente, maar het nieuwe tijdschrift Whore! (hoer) genereert dankzij de naam nu al de nodige aandacht.

Het magazine is erop geënt een dialoog te beginnen tussen wat vrouwen werkelijk zijn en wat hen vanuit traditionele waarden opgelegd wordt. Daarnaast wil het blad knelpunten bespreken die nu onvoldoende behandeld zouden worden in de media.

Voor de opvallende naam is niet zomaar gekozen. Op de website van het blad staat vermeld dat het ‘minachtende’ woord er juist uitgepikt is om censuur tegen te gaan van mensen die verlangen, uitdrukken, bestaan of simpelweg een ander pad kiezen.

De makers willen er vrouwen mee erkennen die ‘zowel modern als historisch zijn, die streven naar ervaring in plaats van conventionele goedheid en die blijven vechten tegen verwachtingen’.

Nadenken

“Het woord hoer herinnert aan bijbelse furie, drugsverslaafden en aan dat meisje dat met iedereen flirt”, schrijft hoofdredactrice Ginger Murray in een brief. “Met een beetje verder nadenken kom je misschien uit bij die slet op school of die meid die je jurk leende maar nooit terugbracht, maar dat is verleden tijd. De laatste tijd heeft het woord enkele creatieve veranderingen ondergaan.”

De hoofdredactrice doelt dan bijvoorbeeld op de zogenaamde werk- of de winkelhoer.   

Aandachtspunten van Whore! zijn cultuur, superioriteit, schaamte en het verlangen om te zijn. Of het tijdschrift na lancering ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn, is niet bekend.