AMSTERDAM - Restaurant Oud Sluis in Sluis is door restaurantgids Lekker opnieuw uitgeroepen tot Beste Restaurant van Nederland. De nieuwe editie van deze restaurantgids  werd maandagmiddag gepresenteerd in Hotel The Dylan in Amsterdam.

Een oude bekende op nummer 1 van de nationale Top-100 dus. En ook nummer 2 is hetzelfde als vorig jaar: De Librije in Zwolle. Dat betekent overigens niet dat de culinaire top stil heeft gezeten. Zo veroverde De Leest in Vaassen dit jaar de derde plaats en schoof Beluga in Maastricht naar nummer 4.

Bovendien telt de Top-10 maar liefst drie nieuwe namen: Cordial in Oss, La Rive in Amsterdam en Da Vinci in Maasbracht.

Dat betekent automatisch dat er ook drie namen uit de felbegeerde lijst verdwijnen: De Vrienden van Jacob in Santpoort, De Lindenhof in Giethoorn en Chapeau! in Bloemendaal staan niet langer in de Top-10.

Niveau

De nieuwe namen en spectaculaire verschuivingen binnen de Top-10 laten zien dat de culinaire wereld meer dan ooit in beweging is.

Ook tonen al die veranderingen aan dat er een nieuwe en ongekend getalenteerde generatie klaar staat om bij de top te gaan horen: er bevinden zich dit jaar maar liefst 11 nieuwkomers in de nationale Top-100.

Daarvan springt een aantal hoge nieuwe binnenkomers in het oog: Ivy in Rotterdam komt binnen op plaats 20, het vernieuwde Lambermon’s in Haarlem op plaats 43 en De Hoefslag in Bosch en Duin op 46.

Lekker

De Lekkerlijst wordt jaarlijks vastgesteld door 70 connaisseurs aan de hand van zestig aandachtpunten. Zo wordt er gelet op de opbouw van de menukaart, kwaliteit van gerechten en producten, presentatie, gastvrijheid, wijnbehandeling en wijnadviezen. Ook op ontvangst, brood, water, koffie, friandises, interieur, reserveringen en serviesgoed wordt gelet.

Beelden van de uitreiking bekijk je hier.