AMSTERDAM - Trouwen zorgt voor het meeste geluk, al zitten samenwonenden daar met hun geluksgevoel niet veel onder. Op de ranglijst van geluk komen verkering en een LAT-relatie op de derde en vierde plaats. Het aangaan van een relatie is sowieso positief.

Dit blijkt uit het promotieonderzoek van psychologe Judith Soons aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Soons volgde 1775 Nederlanders tussen de 18 en 44 jaar, sommigen zelfs gedurende een periode van achttien jaar. De deelnemers werd onder meer gevraagd hoe tevreden zij waren met hun leven.

Uit de studie van Soons blijkt dat een derde van de jongvolwassenen ongeveer even gelukkig blijft in de onderzoeksperiode van achttien jaar. Dat is deels te wijten aan de relaties die ze aangaan.

Partner

Dat een relatie geluk brengt komt volgens de onderzoekster voor een deel omdat de partner je hulpbronnen verschaft, zoals een inkomen en sociale integratie. Het geluksgevoel slijt wel in de loop der jaren, concludeert Soons.

Opvallende uitkomst is dat singles niet per se ongelukkiger zijn, ofschoon ze iets minder tevreden worden met hun leven naarmate ze ouder worden. "Net gescheiden singles zijn duidelijk minder gelukkig, maar de tijd en zeker een nieuwe relatie kan deze wond helen'', aldus de psychologe.

Landen

De verschillen in geluksniveau zijn overal in Europa weer anders. Soons vergeleek de gegevens van 31 Europese landen. Daaruit bleek dat in landen waar samenwonen meer is geaccepteerd, zoals in Noorwegen, gehuwden niet gelukkiger zijn dan samenwonenden. In meer traditioneel ingestelde landen als Roemenië is dat wel zo.