AMSTERDAM - De burgemeester van Parijs heeft een campagne gelanceerd om consumenten te informeren over de gevaren van het bleken van de huid. Met name het gebruik van illegale producten krijgt de aandacht.

De burgemeester van Parijs startte de campagne (in de vorm van een cartoon) in samenwerking met URACA (Unité de réflexion et d'action des communautés africaines), een liefdadigheidsinstelling die zich bezighoudt met sociale en gezondheidsaspecten in Afrikaanse groepen.

Juist deze groep Fransen gebruikt veelvuldig ‘blekende’ cosmeticaproducten om hun huid witter te maken. De consumenten worden nu gewaarschuwd voor de gevaren die deze (vaak illegale) producten met zich meebrengen.

Het is nog altijd erg makkelijk om blekende cosmeticaproducten te kopen in winkels, markten en via internet, aldus Cosmetics Design Europe maandag. 

Bijwerkingen

Veel blekende producten bevatten het ingrediënt clobetasol, een stof die wordt gebruikt om symptomen van eczeem op te lossen. Dit ingrediënt mag echter niet te lang achter elkaar worden gebruikt.

Als dat wel gebeurt kan dit leiden tot brandwonden, acne, huidverkleuringen en andere bijeffecten zoals diabetes en overgevoeligheid.

Gevaarlijk

Een informatiefolder maakt het verschil tussen producten die door de Franse wet zijn goedgekeurd en producten die de gevaarlijke ingrediënten bevatten.

"Als producten een erg blekend effect hebben kun je ervan uit gaan dat ze gevaarlijk zijn", zo staat in de folder te lezen. "Authentieke cosmeticaproducten zijn geboden aan zeer strikte regels en worden uitgebreid getest voor ze op de markt komen."