AMSTERDAM - Benelux' Next Top Model-finaliste Rosalinde vindt alle commotie over haar gewicht onterecht. De 22-jarige met maatje 36 kreeg van de jury te horen dat ze het leuk zou doen als plus-size model. "Ik was gewoon te dik", zegt ze maandag in een interview met Spits.

Rosalinde kreeg twee weken geleden kritiek op haar gewicht. Jurylid Bastiaan van Schaik, zelf niet een van de slankste, vertelde het 1.81 meter lange aspirant-model dat ze af moest vallen.

Rosalinde geeft de stylist groot gelijk. "Bastiaan heeft tegen mij gezegd dat ik te dik was. Maar dat was ik op dat moment ook. In de loop van het programma ben ik zo'n vijf kilo aangekomen."

Contract

De finaliste, die volgende week maandag tegen haar twee mede-finalisten strijd voor het felbegeerde modellencontract, wijst ook naar de media. "De uitspraak 'Rosalinde is te dik' zie je staan naast de persfoto die aan het begin van BNTM is gemaakt. Toen was ik nog prima op gewicht."

Het jurycommentaar leverde BNTM veel kritiek op. Het programma zou kijkers aanzeggen tot anorexia. Rosalinde neemt het op voor haar kritische begeleiders. "Ik vind het vervelend dat de juryleden er persoonlijk op worden aangekeken. Zij verzinnen namelijk niet de maten die een model moet hebben."

Verschil

De finale van volgende week gaat tussen de Nederlandse Rosalinde en Denise en de Vlaamse Maxime.

Volgens Rosalinde is er een duidelijk verschil tussen de Nederlandse en Belgische modellen. "Nederlanders zeggen gewoon meteen wat ze er van vinden. Bij de Belgen komt dat vaak achteraf of achter je rug om. Ze lijken hierdoor op het oog beleefd, maar in feite zijn ze geen haar beter."