AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Talk.  

In november gaan de artikelen op Cosmopinie over het creëren van een egale basismake-up. Een veel voorkomend ingrediënt in gezichtspoeder maar in kleinere hoeveelheden ook in foundations, is talk.

Talk, ook wel bekend als steatiet of speksteen, kom je op de ingrediëntenlijst doorgaans tegen op zijn Engels als Talc. Dit mineraal, opgebouwd uit gehydrateerd magnesium silicaat, is onder de meeste mensen waarschijnlijk bekend van het huis-tuin-en-keukenmiddel talkpoeder.

Zacht

Talk heeft een zeer fijne textuur waardoor het poeder zacht of zelfs vettig kan aanvoelen. Vandaar dat dit een geliefde basis vormt voor veel gezichtspoeders, oogschaduws en geparfumeerde lichaamspoeders.

In kleinere hoeveelheden is talk ook verwerkt in sommige foundation en crèmes als bindmiddel of voor het creëren van een matterende, poederachtige finish.

Asbest

Talk wordt veel gebruikt en komt zelfs voor in sommige voedingsmiddelen, zoals vanille-poeder. Het is dan ook goedgekeurd als veilig (cosmetica)ingrediënt door de Amerikaanse FDA, maar hiermee blijkt niet iedereen het eens te zijn.

De reden hiervoor is de associatie met asbest: de moleculaire structuur van talk toont namelijk gelijkenissen met die van asbest of hier zelfs deeltjes van bevatten en zou daarom carcinogeen zijn.

Relatief

Al met al lijkt talk van cosmetische kwaliteit een relatief veilig ingrediënt voor gebruik op de huid. Hoewel er wel onderzoeken bestaan die een verhoogde kans op kanker hebben aangetoond wanneer talk met regelmaat wordt gebruikt rond de genitaliën, is er onvoldoende bewijs dat gevaar bij gebruik op de huid aantoont.

Geheel zonder kanttekening is dit ingrediënt dus niet, maar het eventuele risico is te klein en onvoldoende aangetoond om gebruik van talk in cosmetica af te raden of zelfs te verbieden.