AMSTERDAM - Sjaak Hullekes heeft de Dutch Fashion Award 2009 in ontvangst genomen. De modeontwerper kreeg de prestigieuze modeprijs vrijdagavond uitgereikt in een prachtig verlichte Grote Kerk in de binnenstad van Den Haag.

Staatsecretaris van Economie (Frank Heemskerk), presentatrice van de avond (Hanna Verboom), een clubje afgevaardigden van sponsor Mercedes-Benz en de gehele modewereld trotseerden de regen om Hullekes de prijs in ontvangst te zien nemen en de jonge ontwerper stelde niet teleur.

Zichtbaar ontroerd en met een aandoenlijk trillend lipje nam de designer zijn award in ontvangst. Aan de prijs is 25 duizend euro verbonden.

Glashelder

"Hullekes krijgt de prijs vanwege zijn glasheldere positie van mannenmode vol nieuwe post-crisis waarden en zijn weldoordachte zakelijke strategie", luidde het jurycommentaar. "Deze prijs is een geweldige steun om onze internationale strategie verder uit te bouwen", zei Hullekes op zijn beurt.

Naast Hullekes waren ook Iris van Herpen, Mada van Gaans, Bas Kosters en Jeroen van Tuyl genomineerd. Allen mochten de avond vullen met een show, waarbij vooral Hullekes in het oog sprong. Hij stuurde zijn mannelijke modellen de catwalk op met ballerina's aan hun harige voeten en roze clutches in hun handen. 

Kosters

Bas Kosters ging er vandoor met de Dutch Fashion Incubator Award, waaraan onder meer een showroom in het Amsterdamse World Fashion Centre verbonden is. De jury noemde Kosters en Hullekes beide 'de personificatie van hun merk'.

Iris van Herpen ontving de Media Award en nam deze, eveneens zichtbaar aangedaan, in ontvangst met de woorden 'Ik weet niet wat ik moet zeggen'. Van Herpen liet het daar dan ook maar bij. 

Andere prijswinnaars waren Ferry van der Nat en Bonnie Orleans Voss. Zij wonnen respectievelijk de Dutch Fashion Icon Homme- en de Dutch Fashion Icon Femme Award.

Jury

Elk jaar kiest een jury van internationale modeprofessionals een Nederlands modetalent met internationale potentie. Dit jaar was die eer aan connaisseurs Mauro Galligari, Marc Gysemans, Jean Jacques Picart, Valentina Maggi, Wilbert Das en Beppe Angiolini.

Dutch Fashion Awards 2009