AMSTERDAM – Ouders kunnen beter niet al te dure kleertjes voor hun kinderen kopen. Uit onderzoek van kinderziekenhuis Cincinnati blijkt namelijk dat merkkleding de ontwikkeling van een kind kan belemmeren.

Dit negatieve effect zou te maken hebben met het feit dat kinderen niet vrijuit kunnen buitenspelen in dure outfitjes. Ze zouden te bang zijn om hun ‘zondagse kleding’ vies te maken.

Niet alleen merkkleding, maar ook te koude outfits en slecht zittend schoeisel –zoals slippers- zouden constructief speelgedrag frustreren. Peuters en kleuters zouden hierdoor niet alleen minder bewegen, maar zich ook minder goed ontwikkelen op onder meer sociaal en motorisch vlak.

Dokter en onderzoekster Kristen Copeland benadrukt tegenover de Britse krant The Telegraph dat de effecten vooral optreden op schoolpleinen en in peuterspeelzalen.

Gesprekken

Voor de studie ondervroeg Copeland 53 kleuterleidsters van 34 verschillende crèches. 

Uit de gesprekken kwam eveneens naar voren dat de kleding van kinderen een bron van conflicten kan zijn tussen ouders en kleuterleidsters. Laatstgenoemden denken dat problemen op dit vlak meestal te wijten zijn aan tijdgebrek ’s ochtends, voorkeuren van de kinderen zelf, geldgebrek van de ouders of het feit dat zij onderschatten hoe belangrijk buitenspelen is.

Het onderzoek werd eerder gepubliceerd in The International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.