AMSTERDAM - De Franse modefotograaf, scout en regisseur Jean-Baptiste Mondino is klaar om een advocaat in de arm te nemen. Hij is het niet eens met een recent wetsvoorstel in Frankrijk, waarbij geretoucheerde foto’s een Photoshop-vermelding moeten krijgen.

In de laatste editie van de Franse krant Libération’s Next Magazine, had de modefotograaf een jongensachtig model gekozen en gaf haar rondingen met Photoshop. Hij deed dit om te laten zien dat een bewerking vrouwen ook juist kan verheerlijken.

Mondino denkt sowieso dat vollere, vrouwelijke vormen weer helemaal terugkomen, aldus WWD woensdag. Mede daarom maakt hij zo'n probleem van de op handen zijnde wet.  

Hollywood

Bovendien, zo laat Mondino weten, is het bewerken van foto's iets van alle tijden. “De oude foto’s in Hollywood? Bewerkt! Het iconische plaatje van Che Cuevara? Bewerkt! Alle foto’s van Richard Avedon met Marilyn Monroe? Bewerkt!”, zo meent hij.

“En bewerkingen werden ook gedaan voordat er computers waren," voegt Mondino hieraan toe. "Benen werden langer gemaakt door een groothoek lens te gebruiken en de huid werd mooi gemaakt door middel van overbelichting."