AMSTERDAM - De Europese Commissie heeft de regels verscherpt voor formules die bepaalde haarkleur-ingrediënten bevatten.

De verscherpte regels zijn het antwoord op een conclusie die het Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) onlangs naar buiten bracht. Daarin stond dat allergieën, veroorzaakt door haarkleuringen, een steeds groter gezondheidsprobleem vormen.

Het SCCS heeft aanbevolen de gevaren van dergelijke haarkleurproducten duidelijker te maken voor de consument. Zo moet er onder meer betere informatie over de ingrediënten, en hun eventuele bijwerkingen, op de verpakking van haarkleuringen komen, aldus Cosmetics Design Europe maandag.

Nieuwe melding

Ook de bestaande waarschuwing ‘kan allergische reacties veroorzaken’ moet in een aantal gevallen vervangen worden door de volgende melding:

“Haarkleuringen kunnen diverse allergische reacties veroorzaken. Lees en volg de instructies. Dit product is niet geschikt voor personen jonger dan 16 jaar. Tijdelijke Henna tattoos kunnen het risico op een allergie verhogen." 

Wanneer 

Verder zal worden afgeraden met haarverf in de weer te gaan wanneer sprake is van een wond in het gezicht, een gevoelige, geïrriteerde of beschadigde hoofdhuid of een allergie voor haarkleuring of henna.

De veranderingen gaan op 18 november in. Over twee jaar, in november 2011, moeten alle haarkleuringen de nieuwe waarschuwing hebben doorgevoerd op hun verpakkingen.