AMSTERDAM – Dankzij televisieprogramma’s als Spuiten en Slikken of muziekvideo’s op MTV die weinig aan de verbeelding overlaten, ligt de seksuele moraal van Nederland nog wel eens onder vuur. Nergens voor nodig, vinden Nederlanders die in het buitenland wonen.

De Wereldomroep vroeg Nederlandse emigranten via het Wereldpanel de seksuele moraal van het land waar ze wonen te vergelijken met die van Nederland. Hieruit bleek dat het leeuwendeel deze waarden en normen in Nederland beter of hetzelfde vindt dan in hun woonland.

Waarom ze dit vinden is niet eenduidig. De toelichtingen liepen uiteen van ‘Nederlanders maken minder een punt van seks’ tot ‘zinvolle discussies zijn in dit land nauwelijks aan de orde’.

Openheid

Bijna de helft van de respondenten merkt de laatste jaren in het woonland wel een verbetering. Er is meer openheid, vinden ze. 

53 procent meent dat de positieve verandering het resultaat is van een toename van overheids- en mediacampagnes, gericht tegen bijvoorbeeld soa’s en aids. Nog eens een kwart (24 procent) wijdt de omwenteling aan de invloed van Westerse media zoals muziekzenders.

De Wereldomroep informeerde eveneens naar tactieken om met verschillenen in seksuele moraal om te gaan. De meeste respondenten (29 procent) gaven hierop aan zich aan te passen, met name in de manier waarop ze praten of zich kleden. Een op de vijf kiest er bewust voor zich niet te veranderen.

Homo

In een derde van de woonlanden is homoseksualiteit een taboe, soms zelfs strafbaar. Toch zal meer dan de helft van de deelnemers niet verhuizen als blijkt dat één van de kinderen homoseksueel is. Een kleine groep zegt in dat geval wel te vertrekken, naar, inderdaad, Nederland.

Aan het onderzoek hebben ruim 1000 ‘buitenlandse’ Nederlanders boven de 18 jaar deelgenomen.