AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Klei.

Een optionele aanvulling op de dagelijkse gezichtsreiniging, waarover je afgelopen maand op Cosmopinie kon lezen, is een wekelijks maskertje. De meeste diepreinigende gezichtsmaskers bevatten een basis van klei.

Klei is een mix van zeer fijne deeltjes gesteente, rijk aan mineralen. In de beauty-industrie vind je klei vooral terug in gezichtsmaskers, maar het wordt ook toegevoegd aan sommige crèmes of lotions voor een (tijdelijk) matterend effect.

Absorberen

Wat deze klei feitelijk doet voor de huid is voornamelijk het absorberen van vocht en vet. Overtollig talg wordt opgezogen door de huid na gebruik schoon en mat aanvoelt. Veel modder- of kleimaskers drogen dan ook volledig op gedurende de inwerktijd en worden dus hard.

Veel gebruikte klei in cosmetica is Kaolien, ook wel bekend als Chinaklei. Een natuurlijke, minerale klei die mild is en wit van kleur. Ook Bentoniet is een bekende kleisoort in beauty-producten, waaronder ook (scheer)zeep.

Deze lichtgroene klei kan uitdrogend werken op de huid, maar dit kan dankzij het absorptievermogen een voordeel zijn voor vettere huidtypes. Een ander voorbeeld van een populaire kleisoort is Rassoul (of Ghassoul), een bruine Marokkaanse lava klei dat het kleimineraal Hectoriet bevat.

Klei is een veilig en natuurlijk ingrediënt. Er bestaan zelfs eetbare kleien. Het is weliswaar geen wonder ingrediënt, maar een prima oplossing voor wie de huid wil matteren.

Gerecenseerde producten met klei

Esse – Clay Mask (met kaolien én bentoniet) - beoordeling 4.3 uit 5

Byphasse – Pruifying Clay Mask – beoordeling: 3.6 uit 5

Queen Helene – Mint Julep Masque (met bentoniet én kaolien) - beoordeling: 3.3 uit 5

Lush – Mask of Magnaminty (met bentoniet-gel én kaolien) – beoordeling: 3.4 uit 5