AMSTERDAM - De L’Oréal-fabriek in België heeft de opening aangekondigd van een biogascentrale die ontwikkeld is door Eneco en Bio Energie Europa. De fabriek gebruikt 100 procent groene energie en is CO2 neutraal.

De L’Oréal-fabriek gebruikt hoogstaande technologie om biomassa, afkomstig van locale boeren en de agro- en bio industrie, om te zetten in methaan. Deze stof voorziet vervolgens in de elektriciteit- en warmtebehoefte van de L’Oréal-fabriek. 

Deze aankondiging betekent een belangrijke stap voorruit om de wereldwijde CO2 uitstoot van L’Oréal met 50 procent te halveren.

Warmtebehoefte

Het duurzame project van de cosmeticagigant is het resultaat van een drie jaar lange samenwerking, waarbij de L’Oreal-fabriek biomassa van lokale boeren en de agro- en bio-industrie omzet in methaangas.

Het biogas wordt vervolgens getransporteerd naar de L’Oréal-fabriek waar het wordt omgezet in elektriciteit en warmte waarbij voor 100 procent wordt voorzien in de elektriciteit behoefte en 80 procent van de warmtebehoefte van de fabriek.

Op deze manier wordt meer groene energie opgewekt dan nodig is voor de fabriek. De extra energie, qua hoeveelheid voldoende voor 4000 huishoudens, wordt geïnjecteerd in het openbare net.