AMSTERDAM - Haarlem is een 'kunstzinnig' evenement rijker. In het weekend van 7 en 8 november zal tijdens de jaarlijkse Kunstroute de binnenstad van Haarlem opgesierd worden met de eerste Haarlemse Ontwerproute.

Oprichters Andrea Gritter (29) en Janneke Vens (31) hebben de route 'Ontwerp op de weg' gedoopt. Het thema van deze eerste editie is duurzaamheid en de bedoeling is dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt.

"Het werd tijd voor een platform waar jonge ontwerpers hun werk tentoon kunnen stellen. Ook belangrijk is de netwerkfunctie van een dergelijk evenement. Jonge ontwerpers komen zo in contact met mensen binnen hun eigen of andere disciplines", aldus Andrea.

Etalage

Het idee is geïnspireerd op de 'Etalage Route' in Eindhoven, onderdeel van de 'Dutch Design Week' die jaarlijks in 'de Lichtstad' wordt gehouden. "Vorig jaar heb ik zelf geëxposeerd tijdens de Etalageroute en dat is erg goed bevallen. Het leek ons daarom een goed idee dit ook in Haarlem te organiseren.", aldus Janneke.

"Na de uitwerking van het idee wilden we draagvlak creëren in Haarlem voor het ontstane idee", aldus Janneke. Vol goede moed zijn de dames over het slagen van het project. "Winkels wilden er maar wat graag hun etalages voor openstellen. Hieraan merkten we dat we echt een goed idee in handen hebben", aldus Andrea.

Kunstlijn

'Ontwerp op de weg' zal plaatsvinden op 7 en 8 november 2009. Dit valt samen met de 'Kunstlijn Haarlem'. De organisatie verwacht bij dit evenement van beeldende kunst meer dan twintigduizend bezoekers. Kunstbeminnaars en ontwerpliefhebbers kunnen in Haarlem het tweede weekend van november dus 'dubbel' genieten.