RIJSWIJK - De culinaire top in Nederland blijft vrijwel ongewijzigd, zo is op te maken uit de nieuwe GaultMillau gids 2010 die maandag in Den Haag is gepresenteerd.

De driesterrenchefs Sergio Herman van Oud Sluis in Sluis en Jonnie Boer van De Librije in Zwolle zijn de gedoodverfde koplopers in de gids.

Chef van het Jaar, mede vanwege zijn gedrevenheid en nieuwsgierigheid, mag dan Jacob Jan Boerma van de Leest in Vaassen zijn, als Beste Chef 2010 moet hij Herman voor laten gaan.

De chef uit Zeeuws-Vlaanderen kreeg voor de eerste keer het volle aantal punten dat is te behalen: twintig. Het merk de Librije, zoals GaultMillau-hoofdredacteur Jan van Lissum het restaurant noemt, kreeg wederom de titel Restaurant van het Jaar. De Librije, in de persoon van Stefan de Wilde, kreeg ook de titel Talentvolle Gastheer.

Beste chef

Herman krijgt weer de eer om tot Beste Chef 2010 uitgeroepen te worden, "omdat inspiratie, creativiteit en voortdurende ontwikkeling bij hem vooropstaan,'' oordeelt GaultMillau. De Belofte van het Jaar is dit jaar François Geurds van Ivy in Rotterdam. "Hij is de chef die zijn gasten het beste van het beste wil voorzetten, maar dan wel op een avontuurlijke manier. Hoogstaande, liefst biologische producten spelen de hoofdrol.''

In de gids zijn in totaal 38 nieuwe restaurants opgenomen en zijn er 32 uitgehaald. Drie restaurants zijn één punt gestegen naar achttien: Chalet Royal in Den Bosch, La Rive van het Amstel Hotel in Amsterdam en 't Brouwerskolkje in Overveen.

Reeks

GaultMillau is de eerste gids in een reeks van vier die komende weken op de markt verschijnen. Het is de periode van de jaarlijkse keuring van inspecteurs die het afgelopen jaar het culinaire veld heeft bekeken. Eind november verschijnt de meest gevreesde keuring: dan vallen de Michelinsterren.