AMSTERDAM - Veel islamieten leiden een dubbelleven. Overdag zijn ze getrouwd en bijvoorbeeld vader, en 's avonds, in een café, laten ze pas hun homoseksualiteit zien.

Dat zegt Emir Belatoui van de stichting Secret Garden, die opkomt voor islamitische homo's, biseksuelen en transseksuelen.

Veel allochtone jongeren krijgen problemen als bekend wordt dat ze op mensen van hun eigen geslacht vallen.

''Het komt voor dat ze worden teruggestuurd naar hun land van herkomst, ze mogen niet meer naar buiten of ze worden uitgehuwelijkt om het probleem op te lossen'', zegt de initiatiefnemer van Secret Garden.

Voorlichting

Islamitische gezinnen moeten leren praten over seksualiteit, vindt hij. ''Homoseksuele jongeren zouden hun geaardheid met hun ouders moeten kunnen bespreken.''

De stichting is vorig jaar december opgericht en komt niet alleen op voor de belangen van homo's, maar geeft ook voorlichting over zaken als hiv en aids.

Veel godsdiensten hebben de neiging homoseksualiteit te verbieden, zegt Belatoui. ''Maar nergens, ook niet in de Koran, staat dat liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht is verboden. Dat taboe is een cultureel iets, dat best kan veranderen.''

Confrontatie

Hij zegt niet de confrontatie te willen zoeken met bijvoorbeeld imams. ''Wij willen niet shockeren of provoceren. Op die manier bereiken we ons doel niet, maar we willen wel het gesprek aangaan. Een eerste stap moet dan zijn dat we elkaar leren accepteren.''

Voor de debatavond op donderdag 29 oktober hebben zich al veel bestuurders aangemeld, bijvoorbeeld van de Amsterdamse stadsdelen. ''Maar ook gewone mensen. En juist die willen we graag ontmoeten'', zegt Belatoui.