\AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Propylene Glycol

Oktober staat op CosmOpinie in het teken van gezichtsreiniging. Een ingrediënt dat je veel tegenkomt in toners, maar waar tegenstrijdige uitspraken over bekend zijn is Propylene Glycol.

Propylene Glycol is een cosmetische vorm van minerale olie en wordt ook wel genoemd als een goedkoper alternatief voor glycerine, dat bovendien sneller in de huid trekt. Toegepast op de huid, voorkomt Propylene Glycol vochtverlies en houdt zo de vochtbalans van de huid op peil. Ook bevordert het de opname van andere stoffen in de huid.

Toners

Propylene glycol zit verwerkt in veel cosmetica producten, waaronder toners, shampoo's, deodorant en make-up. Volgens 'cosmetics cop' Paula Begoun, de bekende Amerikaanse expert op het gebied van cosmetica en ingrediënten, is Propylene Glycol in cosmetica géén schadelijk ingrediënt.

Zij baseerde haar oordeel onder andere op de onderzoeksinformatie van de U.S. Department of Health and Human Services, waaruit naar voren kwam dat Propylene Glycol géén huidirritant zou zijn in de concentraties die in cosmetica voorkomen.

De meningen hierover lijken echter verdeeld. Zo raden voorstanders van natuurcosmetica dit ingrediënt, dat ook in ander andere industriële antivries wordt toegepast, nadrukkelijk af, omdat het terecht zou kunnen komen in de bloedbaan en zo lever- en nierschade aan kan richten. Ook zou het de huid uitdrogen en irriteren.

Medische hoek

Maar ook vanuit de medische hoek klinken negatieve geluiden over dit ingrediënt. Zo adviseert de Nederlandse onderzoeksarts Jetske Ultee dat Propylene Glycol beter vermeden kan worden.

Ook de Skin Deep database voor veiligheid van cosmetica geeft aan dat Propylene Glycol een gemiddeld tot hoog risico met zich meebrengt.

FDA

Propylene Glycol wordt veel gebruikt en is dan ook goedgekeurd door de FDA; het Amerikaanse agentschap dat waakt over de veiligheid van voeding, medicijnen en cosmetica.

Paniek zou dus niet nodig moeten zijn, maar om het zekere voor het onzekere te nemen kan men kiezen voor producten zonder Propylene Glycol. Sommige merken gebruiken Butylene Glycol in de plaats, een alternatief waar veel minder negatieve verhalen over te ronde doen, of simpelweg Glycerine.