LEIDSCHENDAM - Iets meer dan de helft (52 procent) van de mensen die gaan winkelen in hun favoriete winkelgebied pakt daarvoor de auto. Slechts 13 procent gaat met het openbaar vervoer.

Dat is een van de bevindingen uit het onderzoek 'Trends Binnenstad' dat Detailhandel Nederland dit jaar voor het eerst heeft gehouden onder consumenten en winkeliers.

Mensen vinden het lastig om met hun aangeschafte spulletjes op de bus of tram te stappen. "Ook de parkeertarieven blijven een heikel punt", aldus Detailhandel Nederland.

Bijna 30 procent van de automobilisten heeft dan ook de gewoonte om buiten het winkelgebied op zoek te gaan naar een gratis parkeerplek.

Veilig

Bijna alle consumenten (97 procent) vinden hun favoriete winkelgebied veilig. Winkeliers voelen zich niet zo veilig in hun eigen winkelgebied, 12 procent is ontevreden over de veiligheid en 19 procent noemt die "redelijk".

Zes van de tien ondervraagde consumenten zegt wel eens een gebruik te maken van de koopzondag, vooral voor de ontspanning (54 procent) of voor het 'funshoppen' (38 procent) en een iets kleiner deel omdat ze doordeweeks niet aan winkelen toekomen.